N11.1.3
4832
5907441900195
Nowy
81 Przedmiot Przedmioty
Produkt tymczasowo niedostępny
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności:
Wysyłka w ciągu 24 godzin
120 dni na zwrot
Sposoby dostawy | Nazwa | Cena |
---|---|---|
![]() | InPost Kurier | 16,59 zł |
![]() | InPost Paczkomaty 24/7 | 11,99 zł |
![]() | InPost Kurier Pobranie | 17,82 zł |
![]() | Odbiór osobisty w Krakowie (ul. Balicka 100) | Za darmo! |
![]() | Kurier DHL | 16,99 zł |
![]() | Kurier DHL (pobranie) | 22,13 zł |
![]() | Kurier DHL - przesyłka gabarytowa | 34,99 zł |
Produkt Clearwin zawiera bentonit C Clair T - naturalny preparat mineralny (sodowy) produkcji francuskiej, o wysokich zdolnościach adsorbcyjno-klarujących. Służy do klarowania win, soków owocowych, octu itp. poprzez tak zwaną stabilizację białkową. W pewnym zakresie usuwa również żelazo, miedź, niektóre substancje barwnikowo-białkowe, garbniki oraz pozostałości środków ochrony roślin. Jedno opakowanie przeznaczone jest średnio na ok. 12,5 litrów wina.
Symbol:
900195
Stosowanie bentonitów jest najskuteczniejszą metodą klarowania poprzez tzw. stabilizację białkową. Mechanizm działania bentonitu polega głównie na jego silnych właściwościach adsorbcyjnych, a także na przyciąganiu ujemnie naładowanych cząstek bentonitu w kwaśnym roztworze win, octu, soku itp. przez dodatnio naładowane cząstki koloidalne substancji białkowych. Bentonity wysokiej jakości, takie jak C Clair T, wykazują pełną obojętność chemiczną i nie pozostawiają żadnych posmaków i zapachów w klarowanych produktach.
Wielkość dawki bentonitu zależy od ilości i rodzaju substancji białkowych w klarowanym produkcie oraz od rodzaju klarowanego produktu - jego składu chemicznego i właściwości fizycznych. Najczęściej stosowane dawki mieszczą się w przedziale od 30 do 150 g na 100 litrów wina (wyższe dawki stosuje się do win o znacznej zawartości substancji białkowej), dlatego sugeruje się stosować dawkę uśrednioną (10 g na 12,5 l) lub też dawkę dobrać doświadczalnie (wykonując próby na 1 litrze wina).
Sposób użycia: Ustaloną ilość bentonitu rozprowadzić w zimnej, przegotowanej wodzie w stosunku 1:5, dokładnie wymieszać nie pozostawiając grudek i pozostawić do spęcznienia na okres 20-24 godzin.
Następnie do spęczniałej masy dodać (objętościowo) taką samą ilość wina, dokładnie wymieszać, wlać do naczynia z winem. W ciągu pierwszych 2-3 dni mieszać nastaw co 3-4 godziny, a następnie pozostawić nastaw na kilka dni do całkowitej tzw. sedymentacji osadów, co widoczne jest jako opadnięcie ich na dno naczynia. Wino po sedymentacji należy ostrożnie ściągnąć znad osadu, przefiltrować i odleżakować przed rozlewem. W celu przyspieszenia sedymentacji osadów nastaw można doklarować 1-procentowym wodnym roztworem żelatyny, w dawce 1-2 g/50 litrów wina. Produkt wskazany przy produkcji wina.
Klienci, którzy zakupili ten produkt, kupili również: