CLEARWIN środek klarujący do win i soków Multimex Rozszerzyć

CLEARWIN środek klarujący do win i soków Multimex

N11

4832

Nowy

2,24 zł

0.01 kg

  • Zapytaj o produkt

    CLEARWIN środek klarujący do win i soków Multimex

    CLEARWIN środek klarujący do win i soków Multimex

    Przedsiębiorstwo Wielobranżowe Multimex Przedsiębiorstwo Wielobranżowe Multimex

    Zobacz wszystkie produkty tego producenta

    Wysyłka w ciągu 48 godzin

    120 dni na zwrot

    Dostawa już od 9,99 zł
             Sprawdź koszt wysyłki


    Dostawa już od 9,99 zł
    Sprawdź koszt wysyłki

    Wysyłka

    Sposoby dostawy Nazwa Cena
    InPost Paczkomaty 24/7 InPost Paczkomaty 24/7 9,99 zł
    InPost Kurier InPost Kurier 14,99 zł
    InPost Kurier Pobranie InPost Kurier Pobranie 17,98 zł
    Odbiór osobisty w Krakowie (ul. Balicka 100) Odbiór osobisty w Krakowie (ul. Balicka 100) Za darmo!
    Kurier DHL (dostawa w godzinach: 18-22) Kurier DHL (dostawa w godzinach: 18-22) 29,51 zł
    Kurier DHL (pobranie - dostawa w godzinach: 18-22) Kurier DHL (pobranie - dostawa w godzinach: 18-22) 31,97 zł

    Produkt Clearwin zawiera bentonit C Clair T - naturalny preparat mineralny (sodowy) produkcji francuskiej, o wysokich zdolnościach adsorbcyjno-klarujących. Służy do klarowania win, soków owocowych, octu itp. poprzez tak zwaną stabilizację białkową. W pewnym zakresie usuwa również żelazo, miedź, niektóre substancje barwnikowo-białkowe, garbniki oraz pozostałości środków ochrony roślin. Jedno opakowanie przeznaczone jest średnio na ok. 12,5 litrów wina.

    Symbol:
    900195

     

    Stosowanie bentonitów jest najskuteczniejszą metodą klarowania poprzez tzw. stabilizację białkową. Mechanizm działania bentonitu polega głównie na jego silnych właściwościach adsorbcyjnych, a także na przyciąganiu ujemnie naładowanych cząstek bentonitu w kwaśnym roztworze win, octu, soku itp. przez dodatnio naładowane cząstki koloidalne substancji białkowych. Bentonity wysokiej jakości, takie jak C Clair T, wykazują pełną obojętność chemiczną i nie pozostawiają żadnych posmaków i zapachów w klarowanych produktach.


     

    Wielkość dawki bentonitu zależy od ilości i rodzaju substancji białkowych w klarowanym produkcie oraz od rodzaju klarowanego produktu - jego składu chemicznego i właściwości fizycznych. Najczęściej stosowane dawki mieszczą się w przedziale od 30 do 150 g na 100 litrów wina (wyższe dawki stosuje się do win o znacznej zawartości substancji białkowej), dlatego sugeruje się stosować dawkę uśrednioną (10 g na 12,5 l) lub też dawkę dobrać doświadczalnie (wykonując próby na 1 litrze wina).

     

     

    Sposób użycia: Ustaloną ilość bentonitu rozprowadzić w zimnej, przegotowanej wodzie w stosunku 1:5, dokładnie wymieszać nie pozostawiając grudek i pozostawić do spęcznienia na okres 20-24 godzin.

     


    Następnie do spęczniałej masy dodać (objętościowo) taką samą ilość wina, dokładnie wymieszać, wlać do naczynia z winem. W ciągu pierwszych 2-3 dni mieszać nastaw co 3-4 godziny, a następnie pozostawić nastaw na kilka dni do całkowitej tzw. sedymentacji osadów, co widoczne jest jako opadnięcie ich na dno naczynia. Wino po sedymentacji należy ostrożnie ściągnąć znad osadu, przefiltrować i odleżakować przed rozlewem. W celu przyspieszenia sedymentacji osadów nastaw można doklarować 1-procentowym wodnym roztworem żelatyny, w dawce 1-2 g/50 litrów wina. Produkt wskazany przy produkcji wina.

     

    Napisz opinię

    CLEARWIN środek klarujący do win i soków Multimex

    CLEARWIN środek klarujący do win i soków Multimex