R25.1.0
5922
5904816918069
Nowy
5-litrowy balon z grubego, przeźroczystego szkła przeznaczony do fermentacji win, miodów pitnych, piw oraz przechowywania każdego rodzaju trunków alkoholowych: wina, piwa, destylatów, nalewek, ale również soki i inne płyny.
-1 Przedmiot Przedmioty
Produkt tymczasowo niedostępny
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności:
120 dni na zwrot
Sposoby dostawy | Nazwa | Cena |
---|---|---|
![]() | Kurier DHL | 19,45 zł |
![]() | Kurier DHL (pobranie) | 24,59 zł |
* Dla zakupów powyżej 99,00 zł darmowa dostawa!
5- litrowy balon z grubego szkła sodowego, które jako jedyne nadaje się do przechowywania alkoholu. Produkt wykończony u podstawy oplotem, który chroni balon przed zarysowaniami lub pęknięciem. Do produktu można dopasować inne zamknięcie:
-korek gumowy z otworem na rurkę fermentacyjną o średnicy 28 mm
-korek z korka o średnicy 33 mm, bez otworu do zamknięcia balonu
-zakrętki metalowe
-zakrętki metalowe z dozownikiem.
Produkt wysokiej jakości pochodzi z najlepszych włoskich hut szkła. Nie jest podatny na zarysowania i uszkodzenia. Produkt posiada wszelakiego rodzaju atesty, na kontakt z artykułami spożywczymi. Można w nim przechowywać wszystkie trunki alkoholowe oraz soki inne płyny i napoje.
Dlaczego warto kupić produkt ?
-wysokiej jakości włoskie, sodowe szkło
-posiada atesty do kontaktu z artykułami spożywczymi
-nadaje się do fermentacji oraz przechowywania alkoholi
-oplot na dnie balonu zabezpieczający przed zarysowaniami
Charakterystyka:
Szkło sodowe, posiada atesty na kontakt z artykułami spożywczymi
Użytkowanie
Balonów nie wolno myć w gorącej wodzie oraz poddawać gwałtownym zmianom termicznym (przenoszenie z zimnego do ciepłego otoczenia), zbyt wysoka temperatura mogłaby spowodować uszkodzenie szkła. Zalecane jest mycie balonów w letniej wodzie z dodatkiem środków dezynfekcyjnych np. pirosiarczyn potasu
Zaletą szklanych balonów jest ich wysoka szczelność i możliwość „podpatrywania” procesu fermentacji. Z praktycznego punktu widzenia polecane jest prowadzenie pierwszej fermentacji w miazdze w pojemniku fermentacyjnym, następnie po pierwszym zlaniu i odciśnięciu owoców, prowadzenie dalszej fermentacji w szklanym balonie.
UWAGA!!!
Ze względu na powstające w trakcie burzliwej fermentacji duże naprężenia, zalecane jest w tym okresie zamknięcie balonu, mniej szczelnym, czopem z waty, co zapobiega jego ewentualnemu pęknięciu.
Dane produktu:
-Szerokość produktu: 18.5cm
-Głębokość produktu: 18.5cm
-Wysokość produktu: 35.5cm