Drożdże do cydru wytrawnego 5g BIOWIN Rozszerzyć

Drożdże do cydru wytrawnego 5g BIOWIN

69.1.2

5929

5908277703387

Nowy

Drożdże do produkcji cydru wytrawnego. Orzeźwiający smak, idealnie gasi pragnienie w upalne dni. popularny w Wielkiej Brytanii, północnej Francji,Belgii,Irlandii oraz na Litwie. W Polsce jest produkowany od początku XIX w.



Więcej szczegółów

4 Przedmioty

4,49 zł

Najniższa cena w ciągu 30 dni przed aktualną promocją:

Najniższa cena w ciągu ostatnich 30 dni %price%

Zapytaj o produkt

Drożdże do cydru wytrawnego 5g BIOWIN

Akceptuję zasady polityki prywatności  

Browin

Wysyłka w ciągu 24 godzin

120 dni na zwrot

Dostawa już od 14,85 zł
Sprawdź koszt wysyłki

Wysyłka

* Dla zakupów powyżej 400,00 zł darmowa dostawa!

Sposoby dostawy Nazwa Cena
Paczkomat® InPost 24/7 Paczkomat® InPost 24/7 14,85 zł
InPost Kurier InPost Kurier 17,75 zł
InPost Kurier Pobranie InPost Kurier Pobranie 19,91 zł
Odbiór osobisty w Krakowie (ul. Balicka 100) Odbiór osobisty w Krakowie (ul. Balicka 100) Za darmo!
Kurier - przesyłka gabarytowa Kurier - przesyłka gabarytowa 20,91 zł
Cydr tak zwany jabłecznik, jest to produkt alkoholowy , przefermentowany moszcz z dobrze dojrzałych owoców jabłek, bez dodatku cukru. Może być mętny lub klarowny, o zawartości alkoholowej 1,2-8,5%. Charakteryzuje się bogatym lekko słodkawym aromatem, smak ma kwaskowo -orzeźwiający, idealnie nadający się na upalne dni.

Sposób wytwarzania jest zbliżony do piwa, produkowany jest przez fermentacje jabłek technika górnej fermentacji.

Możemy wyróżnić dwa typy cydrów: zwykłe oraz gazowane.
Cydru nie należy mylić z winem jabłkowym, które jest sporządzone z soków jabłkowych dosładzanych przed fermentacją cukrem, kupażowane, ewentualnie dodatkowo dosładzane, o mocy 9-18% alkoholu. Produkt bardzo pomocny podczas wytwarzania wina.
 
Dlaczego warto kupić produkt ?
 
-łatwy w produkcji
-uzyskujemy smaczny napój alkoholowy
-wydajny
-zawartość alkoholu od 1,2-8,5%

Sposób przyrządzenia:
 
Zawartość opakowania mieszamy w 100ml przegotowanej oraz wystudzonej do 25 stopni Celsjusza wodzie. Odstawiamy na 20 minut, a następnie dodajemy do nastawu. Pamiętajmy, że drożdże cydru wymagają dodatkowej pożywki. Nastaw powinien zawierać ok. 12 Blg.
 
Wydajność :
 
5g powinno wystarczyć do wyprodukowania 15-20L gotowego napoju alkoholowego.


Ciekawostki:

 
W Stanach Zjednoczonych ten sfermentowany napój określa się jako mocny cydr (ang. hard cider), zaś słowo „cydr” zarezerwowane jest niemal wyłącznie dla tzw. cydru jabłkowego, czyli bezalkoholowego, lekko przetworzonego soku z jabłek.
Cydr można również wykorzystać do produkcji alkoholi destylowanych. np. brandy jabłkowego (calvados oraz applejack)
Na podobieństwo cydrów wytwarzane są również gruszeczniki np. w Bretanii we Francji i Anglii (fr. poire, ang. perry).


Sprawdzony przepis:

 
-15 kg jabłek (ok. 10 l soku)

-drożdże do cydru firmy Browin
-pożywka dla drożdży firmy Browin
-ewentualnie 2-3 l wody (w zależności od kwasowości surowca)
-zaleca się również dodatek pektoenzymu podczas fermentacji np. Pektoenzym Rapidase Maxifruit firmy Browin

Jabłka przebrać i dokładnie umyć. Następnie pokroić (nie obierać ze skórki) i rozdrobnić (zmielić). Z uzyskanej miazgi wycisnąć sok. Sok jabłkowy przelać do balonu, wyregulować kwasowość i zawartość cukru. Dodać drożdże do cydru i pożywkę. Fermentacja powinna zachodzić w temperaturze 18-24°C. Po około 3-4 tygodniach, po ustaniu fermentacji, płyn zlać znad osadu.

W zależności od upodobań delikatnie dosłodzić miodem, słodzikiem, zagęszczonym sokiem jabłkowym lub gruszkowym. Pozostawić w chłodnym miejscu na ok. 2 tygodnie. Po tym czasie cydr gotowy jest do konsumpcji, część można przeznaczyć do dojrzewania po uprzednim rozlaniu do butelek. *Dla uzyskania cydru musującego, cukier dodać bezpośrednio do butelek w ilości 3-5 g (jak przy wyrobie piwa domowego). Butelki szczelnie zamknąć i pozostawić do dojrzewania.
 
Symbol produktu: BW-703387

 


Napisz opinię

Drożdże do cydru wytrawnego 5g BIOWIN

Drożdże do cydru wytrawnego 5g BIOWIN