Dom

Jest 304 produktów.
Pokazuje 1 - 16 z 304 przedmiotów

Wytwarzanie domowego wina

 

 Winiarstwo to coraz bardziej popularne zajęcie wśród ogrodników ale nie tylko. Coraz więcej mieszkańców dużych miast zatraca się w wyrobie własnego domowego wina, nalewki czy piwa.

 W przypadku wyrobu wina nie musimy być profesjonalistami ani nie potrzebujemy do tego skomplikowanego sprzętu. Wystarczy posiadać w d...

Wytwarzanie domowego wina

 

 Winiarstwo to coraz bardziej popularne zajęcie wśród ogrodników ale nie tylko. Coraz więcej mieszkańców dużych miast zatraca się w wyrobie własnego domowego wina, nalewki czy piwa.

 W przypadku wyrobu wina nie musimy być profesjonalistami ani nie potrzebujemy do tego skomplikowanego sprzętu. Wystarczy posiadać w domu szklany balon do wina (koniecznie z atestowanego szkła!) o pojemności 15 litrów ; 25 litrów ; 35 litrów czy 54 litrów, rurka fermentacyjna wraz z gumowym korkiem, wąż do spuszczania wina, winomierz oraz drożdże do wina. Przyda się także duży garnek lub inne naczynie do miażdżenia owoców. Większość produktów znajdą Państwo w naszej ofercie w konkurencyjnych cenach.

 

 Z jakich owoców najlepiej zrobić wino?

 

 Każdy z nas kojarzy wino głównie z winogronem. Ale wino można wyrabiać także z innych owoców takich jak chociażby maliny, jeżyny, słodkie śliwki czy jabłka. Coraz większą popularność zyskuje także wino z dzikiej róży, bzu czy mniszka lekarskiego które działają także zdrowotnie m.in. pomagają w zwalczaniu bólu gardła czy przeziębienia.

 Najważniejszym i chyba najtrudniejszym etapem przy wytwarzaniu wina jest proces fermentacji. Proces ten trwa do kilku tygodni podczas których trzeba uważnie śledzić przede wszystkim temperaturę jaka wytwarzana jest w galonie. Zbyt wysoka temperatura lub zbyt niska może zepsuć cały proces wytwarzania wina. Tutaj z pomocą przyjdzie nam specjalny termometr do wina lub zwykły termometr cyfrowy. Podczas początkowych faz wyrobu wina trzeba też uważnie śledzić stężenie cukru i alkoholu w wytwarzanym płynie. Tu z kolei z pomocą przychodzi winomierz dzięki któremu możemy bardzo szybko i łatwo sprawdzić parametry cieczy. Po uzyskaniu finalnego produktu przyda nam się wężyk oraz pompka do obciągu wina z gąsiora dzięki którym w prosty i estetyczny sposób przelejemy wino do butelek.

 

Przechowywanie wina

 

 Wino najlepiej rozlać do szklanych butelek. Nieodzownym i bardzo ważnym elementem w tym wypadku jest korkowanie butelek. Najlepsze do tego są korki naturalne które nie uwalniają żadnych toksycznych substancji do naszego trunku. W naszej ofercie znajdziecie Państwo szeroki wybór korków o różnych średnicach. Znajda się także gąsiory na wino o pojemności 5 litrów.

 

Wytwarzanie innych alkoholi

 

 Prostszymi w wyrobie alkoholami są nalewki. Cały proces ich wyrobu opiera się w zasadzie na doborze dobrej jakości owoców i przypraw oraz zakupie odpowiedniego spirytusu ( koniecznie 60%). Starannie umyte i osuszone owoce wraz z przyprawami umieszczamy w szczelnym naczyniu np. dużym słoju lub gąsiorze i zalewamy spirytusem. Po kilku tygodniach przecedzamy powstały alkohol przez gęste sitko lub gazik (może być też materiał bawełniany lub lniany). Przecedzamy aż do momentu sklarowania trunku. Gotowy napój rozlewamy do butelek szczelnie zamykając korkiem. Czas leżakowania nalewek jest podobny jak w przypadku wina. Im dłużej leżakuje tym lepsze. Trzeba pamiętać jedynie, że należy przechowywać nalewki w chłodnym i ciemnym miejscu.

 

Domowy wyrób alkoholi na pewno będzie zdrowszy i smaczniejszy niż gotowy kupiony w sklepie. Oczywiście satysfakcja po udanym ważeniu wina czy nalewki również gwarantowana! :)

 

Mniej
Więcej