Ozdobna buteleczka na domowej roboty nalewki, przetwory, miody etc. Pojemność 250ml.
Ozdobny słój firmy Browin o pojemności 1,2 L z zamknięciem na klips
Ozdobny słój o pojemności 450ml z zamknięciem mechanicznym.
MIX to produkt, który oferowany jest w różnych wzorach i kolorach. Zdjęcie prezentuje jedynie jeden z przykładowych wariantów kolorystycznych lub wzorów.
Destylator ze stali nierdzewnej o pojemności 18 litrów.
Ozdobny słój firmy Browin o pojemności 1,6 L z mechanicznym zamknięciem na klips.
Zestaw słoików o pojemności 235ml każdy. W zestawie 6 sztuk.
Garnek w kształcie beczki o pojemności 3,2 l przeznaczony do kiszenia, produkcji smalcu, czy przechowywania.
Garnek w kształcie beczki o pojemności 4,5 l przeznaczony do kiszenia, produkcji smalcu, czy przechowywania.
Węgiel aktywny z brzozy syberysjkiej BROWIN do korekty smaku i zapachu wody pitnej oraz napojów alkoholowych.
Opakowanie 10 sztuk wieczek w kolorze złotym do zamykania domowych wyrobów.
Szklany słój o pojemności 3 L w zestawie z plastikową nakrętką, drewnianymi szczypcami oraz przepisem.
Opakowanie 10 sztuk wieczek z motywem ogórków do zamykania domowych wyrobów.
Zestaw dziesięciu opakowań drożdży gorzelnicznych Turbo Grom 48h pozwalających na uzyskanie 19% alkoholu w ciągu 2-7 dni.
Zestaw dziesięciu opakowań drożdży gorzelnicznych Turbo Torpedo 48h pozwalających na uzyskanie 14-18% alkoholu w ciągu 2-7 dni.
Zestaw startowy do wędzenia drobiu i innych rodzajów mięs, ryb czy serów z możliwością regulowania pojemności.
Wyjątkowy zestaw stworzony z myślą o miłośnikach pędzenia domowego whisky oraz innych trunków.
Praktyczny zestaw umożliwiający przygotowanie domowych alkoholi takich jak wino, whisky, koniak czy Bourbon.
Praktyczny zestaw umożliwiający przygotowanie domowych alkoholi takich jak wina, whisky, koniak czy Bourbon.
Przetwórstwo domowe to zajęcie które towarzyszy nam od setek lat i trwa do dzisiaj. Robimy przetwory na wsiach ale coraz częściej i chętniej również w miastach ze względu na szeroki dostęp do warzyw i owoców czy to w sklepach spożywczych, marketach czy na straganach. Osobiście polecamy to ostatnie miejsce. Kupując na straganach mamy większą pe...
Przetwórstwo domowe to zajęcie które towarzyszy nam od setek lat i trwa do dzisiaj. Robimy przetwory na wsiach ale coraz częściej i chętniej również w miastach ze względu na szeroki dostęp do warzyw i owoców czy to w sklepach spożywczych, marketach czy na straganach. Osobiście polecamy to ostatnie miejsce. Kupując na straganach mamy większą pewność, że zakupione produkty będą bardziej świeże i z mniejszym prawdopodobieństwem zakupu sztucznie hodowanych owoców czy warzyw. A to właśnie między innymi od jakości naszych produktów zależy powodzenie naszej pracy.
Jedną z najpopularniejszych dziedzin wyrobów domowych jest przetwórstwo warzywne. No bo któż z nas nie chciałby mieć pod ręką pysznych ogórków konserwowych czy kiszonych? Do popularnych wyrobów domowych możemy zaliczyć też paprykę konserwową czy coraz bardziej popularnych sałatek z ogórków z marchewką i cebulą robionych na ostro. Wielbiciele grzybów też doskonale znają receptury na pyszne grzybki w zalewie konserwowej. Tak naprawdę aby wykonać takie przetwory nie potrzebujemy dużych umiejętności kucharskich. Wiele zależy od dobrej jakości produktów oraz dobrego dokręcenia słoików które może mieć kluczowe znaczenie. Gdy nie dokręcimy odpowiednio słoika dostanie nam się do środka powietrze a co za tym idzie nasza praca po dwóch trzech tygodniach pójdzie na marne.
Drugim z najbardziej popularnych przetworów są przetwory owocowe takie jak dżemy, powidła, soki, marmolady. W przypadku tego typu przetworów oczywiście znowu bardzo dużą rolę odgrywa dobrej jakości produkt ale też odpowiednie proporcje cukru. Zwłaszcza czasochłonna praca jest przy dżemach przy których liczy się ilość cukru oraz czas i proces gotowania. Zbyt mała ilość cukru może nie związać odpowiednio konsystencji dżemu. Sposób przygotowania marmolady jest zbliżony do dżemu.
Zupełnie inaczej ma się proces wytwarzania soków domowej roboty. Jest to proces mniej skomplikowany niż w przypadku dżemów i marmolad. Soki możemy wyciskać na bieżąco w celu natychmiastowego spożycia ale możemy też przygotować soki np. na zimę które idealnie sprawdzą się np. jako naturalny słodzik do herbaty czy wody mineralnej. Sposoby pozyskiwania soków z owoców czy nawet warzyw są różne. Najpopularniejszą ostatnio metodą jest kupno wyciskarki do soków. Jest to urządzenie na które musimy przeznaczyć trochę budżetu domowego aczkolwiek zrekompensuje nam to nasze zdrowie i witalność naszego organizmu. Nie od dziś wiadomo, że owoce oraz warzywa dostarczają nam wielu pożytecznych i potrzebnych witamin dzięki którym wzmocnimy m.in. naszą odporność na wszelkiego rodzaju choroby. Wyciskarki nie pozbawiają wyciskanych owoców i warzyw witamin więc nie ma obawy o to, że otrzymany bezwartościowy sok. W przypadku produkcji soków z których chcielibyśmy skorzystać w późniejszym czasie, sposób wyrobu jest już bardziej skomplikowany. Niezbędny będzie sokownik.
Innym domowym wyrobem który możemy sami zrobić są wędliny. Wbrew pozorom wcale nie jest to trudne zajęcie i nie trzeba mieć specjalistycznych umiejętności. Wystarczy wyczucie smaku oraz w zależności od produktu jaki chcemy wytworzyć odpowiedni sprzęt oraz dobrej jakości mięsa. W przypadku robienia własnej kiełbasy potrzebna nam będzie maszynka do mielenia mięsa z lejkiem oraz jelita naturalne. Jeśli będziemy chcieli zrobić wędlinę parzoną przyda nam się szynkowar ze stali nierdzewnej. Bardziej skomplikowanie wygląda proces wyrobu wędlin wędzonych. Tu niezbędna będzie specjalna wędzarnia domowa. Pamiętajmy, że wędliny domowe zawsze będą zdrowsze i pewniejsze niż te kupne w marketach które przeważnie nafaszerowane są różnymi chemicznymi składnikami które mają za zadanie utrzymać jak najdłuższą świeżość wędlin oraz kolor.
Do domowych wyrobów zaliczamy także winiarstwo. Do produkcji domowego wina potrzebować będziemy balon na wino, korek z rurką fermentacyjną, termometr cyfrowy oraz winomierz. Aby uzyskać dobrej jakości domowe wino musimy zachować czujność przede wszystkim podczas początkowej fazy fermentacji czyli fermentacji burzliwej. W procesie tym musimy uważać aby temperatura wytwarzana w balonie nie była zbyt wysoka ponieważ zbyt wysoka temperatura spowoduje powstawanie piany która zacznie wypływać z balonu oraz zacznie się ulatniać aromat oraz alkohol.
cofnij do Dom
Filtruj według:
Ładowanie...