68.0
15296
5908277715502
Nowy
Kociołek myśliwski marki Browin umożliwiający przygotowanie na ogniu różnorodnych potraw jednogarnkowych.
1 Przedmiot Przedmioty
Produkt tymczasowo niedostępny
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności:
Wysyłka w ciągu 24 godzin
120 dni na zwrot
* Dla zakupów powyżej 400,00 zł darmowa dostawa!
Sposoby dostawy | Nazwa | Cena |
---|---|---|
Paczkomat® InPost 24/7 | 14,85 zł | |
InPost Kurier | 17,75 zł | |
InPost Kurier Pobranie | 19,91 zł | |
Odbiór osobisty w Krakowie (ul. Balicka 100) | Za darmo! | |
Kurier - przesyłka gabarytowa | Kurier - przesyłka gabarytowa | 20,91 zł |
Kociołek Pan Kocioł od remonowanej marki Browin stanowi świetną alternatywę dla ogniska w plenerze. Kociołek umożliwia przygotowanie różnych jednogarnkowych potraw takich jak zupy, bigos, gulasz czy mięsa z ogniska (golonka, żeberka). Produkt został wykonany z wysokiej jakości żaroodpornego żeliwa zapewniającego gwarancję długotrwałego użytkowania. Kociołek cechuje się niewielkimi wymiarami oraz dużą pojemnością (7L) dzięki czemu świetnie sprawdzi się podczas różnorodnych imprez plenerowych i biwaków.
W zestawie znajdują się: kociołek żeliwny, 3 nóżki i 3 śruby przytwierdzające nóżki do kotła, pokrywa, uchwyt i 2 śruby mocujące pokrywę, instrukcja obsługi.
Przed pierwszym użyciem kociołek żeliwny należy wypalić. W tym celu należy nasmarować kociołek olejem, wypełnić wodą i postawić na rozpalonym ognisku, zamknąć i gotować ok. 30 minut. Po tym czasie pozostawić kociołek do wystygnięcia, w między czasie ostrożnie przemywając jego ścianki gorącą wodą przy pomocy ściereczki na kijku lub drewnianej łyżce (Uwaga! Kociołek będzie bardzo gorący!). Inną metodą na wypalenie kociołka jest wlanie do niego 1 L oleju i wypalanie przez 30 minut. W trakcie procesu olej zmieni barwę. Uwaga! Nie należy podczas wypalania kociołka tym sposobem dolewać do niego większej ilości oleju lub wody! Proces wypalania należy zaś stale kontrolować i nie pozostawiać kociołka bez opieki, gdyż olej może z niego wyciec i się zapalić.
W celu poprawnej konserwacji przed i po każdym użyciu kociołek należy dokładnie umyć i rozprowadzić łyżeczkę oleju jadalnego na jego wewnętrznej powierzchni. Nie należy ustawiać pustego kociołka nad źródłem ciepła oraz gwałtownie zmieniać temperatur naczynia. Żeliwo jest bardzo wrażliwe na wysokie różnice temperatur.
Kociołek należy rozgrzewać stopniowo — jeśli temperatura jest zbyt wysoka, żeliwo stanie się kruche i może pęknąć. Rozgrzanego żeliwa nie należy zalewać zimną wodą. Spowoduje to szok termiczny i w efekcie nastąpi pęknięcie kociołka. Nie zalecamy również stosowania do jego mycia detergentów. Ze względu na żeliwo z którego wykonany jest produkt, najlepiej myć urządzenie samą wodą. Dopuszczalny jest dodatek piasku lub soli, które to pomogą w usunięciu problematycznych zabrudzeń, śladów rdzy czy przypaleń.