Drożdże gorzelnicze TURBO 5-7 dni, to idealny produkt do szybkiej i pewnej fermentacji nastawów cukrowych oraz owocowych . Przy nastawie 6,5kg cukru otrzymamy czysty 14-16% alkohol.
Prasa śrubowa 6L do owoców, doskonała do wyciskania owoców twardych i miękkich.
Worek nylonowy polecany do filtrowania moszczu po wstępnej fermentacji.
Kompletny zestaw winiarski, idealny do samodzielnego produkowania w domowym zaciszu wina, na własny użytek. Naturalny smak oraz aromat wina jaki otrzymamy, zachwyci zarówno domowników jak i poczęstowanych gości.
MIX to produkt, który oferowany jest w różnych wzorach i kolorach. Zdjęcie prezentuje jedynie jeden z przykładowych wariantów kolorystycznych lub wzorów.
Węgiel aktywny z brzozy syberysjkiej BROWIN do korekty smaku i zapachu wody pitnej oraz napojów alkoholowych.
Zestaw dziesięciu opakowań drożdży gorzelnicznych Turbo Grom 48h pozwalających na uzyskanie 19% alkoholu w ciągu 2-7 dni.
Zestaw dziesięciu opakowań drożdży gorzelnicznych Turbo Torpedo 48h pozwalających na uzyskanie 14-18% alkoholu w ciągu 2-7 dni.
Wyjątkowy zestaw stworzony z myślą o miłośnikach pędzenia domowego whisky oraz innych trunków.
Praktyczny zestaw umożliwiający przygotowanie domowych alkoholi takich jak wino, whisky, koniak czy Bourbon.
Praktyczny zestaw umożliwiający przygotowanie domowych alkoholi takich jak wina, whisky, koniak czy Bourbon.
Praktyczny zestaw umożliwiający przygotowanie domowych alkoholi takich jak wino, whisky, koniak czy Bourbon.
Akcesoria winiarskie
Podczas pierwszej fazy fermentacji przydatny będzie pojemnik fermentacyjny w którym możemy przygotować zaczyn. Pojemniki są uniwersalne i mogą służyć zarówno do fermentacji wina jak i piwa. Wykonane są z materiałów które dopuszczone są do kontaktu z produktami spożywczymi i posiadają odpowiednie certyfikaty. Do pojemnika ...
Akcesoria winiarskie
Podczas pierwszej fazy fermentacji przydatny będzie pojemnik fermentacyjny w którym możemy przygotować zaczyn. Pojemniki są uniwersalne i mogą służyć zarówno do fermentacji wina jak i piwa. Wykonane są z materiałów które dopuszczone są do kontaktu z produktami spożywczymi i posiadają odpowiednie certyfikaty. Do pojemnika możemy zamontować kranik do spuszczania cieczy oraz w jego górnej części rurkę fermentacyjną. Każdy pojemnik posiada pokrywki.
Do produkcji wina nie wystarczy sam balon. Potrzebne są różnego rodzaju akcesoria winiarskie. W naszym sklepie znajdzie się wszystko co potrzebne do tego procesu. Jednym z podstawowych akcesoriów jest rurka fermentacyjna która zabezpiecza zawartość nastawu przed natlenieniem, a jednocześnie umożliwia regularne wydobywanie się dwutlenku węgla powstającego podczas zachodzącego procesu. Podczas procesu fermentacji możemy również zaobserwować w niej oraz rozpoznać jaki proces fermentacji obecnie zachodzi. Etap burzliwy (intensywne bulgotanie) i stacjonarny. Posiadamy rurki zarówno plastikowe jak i szklane. Nieodzownym elementem każdego balonu jest korek. W naszym sklepie znajdziecie Państwo specjalne gumowe korki z otworem na rurkę fermentacyjną. Dzięki materiałowi z jakiego wykonane są korki, idealnie dopasowują się do kształtu otworu galonu. Pamiętać należy aby dobrać odpowiednią średnicę korka do szyjki konkretnego galonu. Przydatnym urządzeniem przy destylacji może być destylator. W naszej ofercie znajduje się destylator 2w1 z szybkowarem. Oprócz procesu destylacji bimbru i wina można używać go do innych kuchennych czynności jak gotowania mięs. W skład zestawu destylatora z szybkowarem wchodzi m.in. aparatura do destylacji oraz: profesjonalny termometr do śledzenia temperatury w szybkowarze, chłodnicę z wężownicą, sondę ze stali nierdzewnej, aparat destylacyjny, wąż do podłączenia dopływu i odpływu wody, złączkę pasującą do kranów domowych oraz szybkowar ze stali nierdzewnej.
Proces fermentacji
Mając cały zestaw winiarski możemy przejść do produkcji. Podczas procesu fermentacji wina niebagatelną rolę odgrywają drożdże winiarskie które wspomagają cały ten proces. Drożdże winiarskie są ważne gdyż odpowiadają za prawidłową fermentację alkoholową. Aby wspomóc proces fermentacji i pracę drożdży niezbędna jest pożywka dla drożdży. Pożywka to przede wszystkim związki azotowe i fosforowe, które są wymagane przez drożdże do prawidłowego rozwoju.
Pozostałymi akcesoriami przydatnymi podczas wyrobu wina są winomierz, multimierz i kwasomierz. Za pomocą winomierza i multimierza sprawdzimy stężenie cukru w moszczu. Kwasomierz natomiast pomoże nam w selekcji odpowiednich owoców przed rozpoczęciem produkcji alkoholu. Pamiętajmy, że owoce czyli główny składnik wina muszą być dobrej jakości. Inaczej wino nie będzie zbyt dobre i cały wysiłek włożony w produkcję wina pójdzie na marne.
Rozlewanie wina do butelek
Po przebrnięciu przez proces fermentacji uzyskane wino należałoby rozlać do butelek aby mogło leżakować i nabrać odpowiedniego aromatu i smaku. Można skorzystać z butelek już kiedyś użytych lub kupić nowe w naszym sklepie. Musimy pamiętać o szczelnym i odpowiednim zamknięciu butelek! Najlepsze do tego celu będą naturalne korki do wina. Najlepiej użyć do tego specjalnej korkownicy do butelek. Podczas rozlewania wina do butelek pomocny będzie zwykły lejek z sitkiem lub zestaw do obciągu wina. Po opróżnieniu galonu z wina trzeba pamiętać o jego umyciu. O ile wyczyszczenie go z zewnątrz nie stanowi problemu o tyle mycie środka to już nie lada wyzwanie. Na szczęście z pomocą przychodzi specjalna szczotka do mycia balonów. W ofercie znajdziemy szczotki proste do mycia butelek jak i wygięte które idealnie sprawdzą się podczas mycia balonu po winie. Warto także przed pierwszym ważeniem wina oczyścić balon oraz butelki wewnątrz pirosiarczanem potasu do dezynfekcji.
Mniejcofnij do Piwowarstwo i winiarstwo
Filtruj według:
Ładowanie...