Zakwas chlebowy orkiszowy marki Browin zapewnia wydłużoną świeżość i lepszą przyswajalność pieczywa. Nadaje wypiekom delikatny smak, soczysty, jasny miękisz i chrupiącą skórkę. Zakwas orkiszowy sprawia także, że pieczywo nabiera jasnobrązowej skórki oraz lekko słodkiego, orzechowego smaku.
Najważniejsze cechy produktu:
- Lekkostrawny - ma wysoką przyswajalność zarówno wśród dzieci jak i osób starszych
- Opakowanie zawiera 2 saszetki - jedna zawiera specjalnie wyselekcjonowane drożdże, a druga zakwas
- Jedno opakowanie wystarcza wystarcza na wypiek bochenka do 750 g
- Nadaje się do wypieku pieczywa zarówno w piekarniku, jak i automacie
- Brak sztucznych substancji i polepszaczy smaku
Składniki:zakwas suszony orkiszu pełnoziarnistego 57,9% (zmielone produkty orkiszowe, kultury starterowe zakwasu), drożdże suszone 42,1% (S. cerevisiae, emulgator: monosterynian sorbitolu).
Dodatkowe informacje:
Produkt nie nadaje się do bezpośredniego spożycia.
Produkt naturalny — ulega zmianom.
Alergeny: zawiera gluten.
Przechowywać w suchym, chłodnym, zacienionym miejscu.
Przepis na wypiek 750 g chleba z zakwasem orkiszowym
Składniki:
- 320 ml letniej wody,
- 10 g soli,
- 500 g mąki pszennej typu 500-750,
- 1 op. zakwasu chlebowego orkiszowego z drożdżami (zakwas i drożdże).
Opcjonalnie: 2 łyżki ziaren, np. słonecznika, dyni, soi lub żurawiny.
Piekarnik:Z wymienionych składników wyrób ciasto - do uzyskania masy o elastycznej konsystencji, by ciasto odchodziło od naczynia. Pozostaw na ok. 1 godz. pod przykryciem, w ciepłym miejscu. Następnie ciasto ponownie wyrób (wystarczy przez krótki czas) i przełóż do formy. Pozostaw ponownie w ciepłym miejscu - do wyrośnięcia, by ciasto podwoiło swą objętość. W międzyczasie do rozgrzewającego się piekarnika wstaw miseczkę z wodą, dzięki czemu chleb będzie miał chrupiącą skórkę, a miękisz pozostanie wilgotny. Piecz w nagrzanym piekarniku przez ok. 1 godz. w temp. 200°C.
Automat do wypieku chleba:Do misy automatu dodaj w podanej kolejności wymienione składniki i ustaw program podstawowy (BASIC), by uzyskać średnio zarumienioną skórkę. Chleb będzie gotowy po ok. 3 godz.