5905427101055
15576
5905427101055
Nowy
Kompleksowy zestaw do przygotowywania domowych win składający się z balonu na wino o pojemności 10l wraz z niezbędnymi akcesoriami i preparatami przydatnymi w produkcji alkoholi:
✅ Korek do balonu
✅ Rurka fermentacyjna
✅ 1 x Drożdże winne Burgund Extra
✅ 1 x Clearwin preparat do klarowania win
✅ 1 x Septowin do odkażania i konserwacji balonu
59 Przedmiot Przedmioty
Produkt tymczasowo niedostępny
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności:
Wysyłka w ciągu 24 godzin
120 dni na zwrot
* Dla zakupów powyżej 400,00 zł darmowa dostawa!
Sposoby dostawy | Nazwa | Cena |
---|---|---|
InPost Kurier | 17,75 zł | |
InPost Kurier Pobranie | 19,91 zł | |
Odbiór osobisty w Krakowie (ul. Balicka 100) | Za darmo! |
Zestaw zawiera
Drożdże aktywne, suche BURGUND, idealnie nadają się do domowej produkcji win czerwonych. Produkt posiada długi, do 18 miesięcy okres przydatności.
Clearwin Multimex służy do klarowania win, soków owocowych, octu itp.
Preparat Septowin z pirosiarczynem potasu przeznaczony jest do stosowania podczas konserwacji win, moszczów i soków oraz odkażania naczyń i akcesoriów wykorzystywanych podczas produkcji trunków alkoholowych (balony, gąsiory na wino itp.).
Balon na wino oraz inne trunki alkoholowe o pojemności 10 l wykonany z wysokiej jakości szkła sodowego w plastikowym koszu.
Funkcjonalny zestaw niezbędnych do produkcji trunków alkoholowych produktów zawiera:
Szklany balon do wina marki Tragar o pojemności 10 litrów został wykonany z grubego i wytrzymałego na uszkodzenia włoskiego szkła sodowego zapewniającego odpowiednie warunki dla fermentacji owoców. Szkło jest bezpieczne w kontakcie z napojami alkoholowymi i sokami, nie wchodzi w reakcje z kwasami oraz nie zmienia smaku i zapachu przechowywanych w nim trunków. Szklane naczynie zostało umieszczone w koszu wykonanym z tworzywa sztucznego, które chroni balon przed pęknięciami i zarysowaniami, pozwala na wygodne przenoszenie oraz sprawia, że balon będzie się świetnie prezentował w dowolnej przestrzeni. Zdejmowana obudowa umożliwia również dokładne wyczyszczenie balonu po użytkowaniu.
Dane techniczne:
Sposób użytkowania:
Balonów nie należy myć w gorącej wodzie, a także poddawać ich gwałtownym zmianom termicznym (np. przenoszenie szkła z zimnego do bardzo ciepłego otoczenia) ze względu na możliwość pęknięcia naczynia. Balony należy myć w letniej wodzie z dodatkiem środków dezynfekcyjnych (np. pirosiarczanu potasu).
Gumowy korek 43/40 mm marki Browin z otworem o średnicy 0,8 mm przeznaczonym do zamontowania rurki fermentacyjnej.
Dane techniczne:
Rurka fermentacyjna wykonana z wysokiej jakości tworzywa sztucznego odpornego na uszkodzenia mechaniczne. Produkt posiada 6 banieczek które umożliwiają skuteczne odprowadzanie dwutlenku węgla powstającego w trakcie procesu fermentacji. Rurka ogranicza również szybkość odparowywania wody z naczynia. Transparentny kolor umożliwia wygodne monitorowanie zachodzących w jej wnętrzu procesów. Średnica rurki jest dostosowana do otworu w korkach do balonów.
Dane techniczne:
Naturalny preparat sodowy zawierający bentonit C Clair T o cennych właściwościach adsorpcyjno-klarujących. Środek poprawia klarowność trunków poprzez stabilizację białkową oraz częściowo usuwa z nich żelazo, miedź, garbniki, niektóre substancje barwnikowo-białkowe czy pozostałości środków ochrony roślin. Preparat nie pozostawia posmaku czy zapachu w oczyszczanych produktach.
1 opakowanie wystarcza na ok. 12,5 litra wina. Wielkość dawki należt dostosować do ilości i rodzaju substancji białkowych w klarowanym wyrobie, jego składu chemicznego i właściwości fizycznych. Zazwyczaj stosuje się od 30 do 150 g na 100 litrów wina (wyższe dawki stosuje się do win o znacznej zawartości substancji białkowej), dlatego sugeruje się stosować dawkę uśrednioną (10 g na 12,5 l) lub też dawkę dobrać doświadczalnie (wykonując próby na 1 litrze wina).
Sposób użycia:
Ustaloną ilość bentonitu rozprowadzić w zimnej, przegotowanej wodzie w stosunku 1:5, dokładnie wymieszać nie pozostawiając grudek i pozostawić do spęcznienia na okres 20-24 godzin. Następnie do spęczniałej masy dodać (objętościowo) taką samą ilość wina, dokładnie wymieszać, wlać do naczynia z winem. W ciągu pierwszych 2-3 dni mieszać nastaw co 3-4 godziny, a następnie pozostawić nastaw na kilka dni do całkowitej tzw. sedymentacji osadów, co widoczne jest jako opadnięcie ich na dno naczynia. Wino po sedymentacji należy ostrożnie ściągnąć znad osadu, przefiltrować i odleżakować przed rozlewem. W celu przyspieszenia sedymentacji osadów nastaw można doklarować 1-procentowym wodnym roztworem żelatyny, w dawce 1-2 g/50 litrów wina.
Preparat przeznaczony do odkażania naczyń w których produkowane są trunki alkoholowe. Preparat zawiera pirosiarczyn potasu, który w środowisku kwaśnym ulega rozpuszczeniu wydzielając SO 2 i niszczy w ten sposób niepożądaną florę bakteryjną i grzybiczą.
Sposób stosowania:
Drożdże z gatunku Saccharomyces cerevisiae i Saccharomyces bayanus przeznaczone do wyrobu win owocowych, gronowych oraz innych rodzajów trunków Produkt zapewnia prawidłowy przebieg procesu fermentacji poprzez pochłonięcie cukru w początkowej fazie a następnie rozłożenie go na etanol i dwutlenek węgla. Drożdże świetnie sprawdzą się do produkcji czerwonych win stołowych i deserowych, a także do win białych. Wykazują tolerancję alkoholową do 17%, nie zawierają środków konserwujących.
1 opakowanie (7g) drożdży wystarcza na wyprodukowanie 25 l wina.
Sprzedaż dotyczy: 1 x szklane naczynie, 1 x plastikowy kosz, 1 x korek do balonu, 1 x rurka fermentacyjna, 1 x Clearwin, 1 x drożdże Burgund Extra, 1 x Septowin.