Winomierz (cukromierz) pomiar stężenia cukru BIOWIN Rozszerzyć

Winomierz (cukromierz) pomiar stężenia cukru BIOWIN

62.1.2 62.1.3

5974

5904816013054

Nowy

Winomierz do pomiaru stężenia cukru.

Więcej szczegółów

23 Przedmioty

32,23 zł

Najniższa cena w ciągu 30 dni przed aktualną promocją:

Najniższa cena w ciągu ostatnich 30 dni %price%

Zapytaj o produkt

Winomierz (cukromierz) pomiar stężenia cukru BIOWIN

Akceptuję zasady polityki prywatności  

Browin

Wysyłka w ciągu 24 godzin

120 dni na zwrot

Dostawa już od 14,85 zł
Sprawdź koszt wysyłki

Wysyłka

* Dla zakupów powyżej 400,00 zł darmowa dostawa!

Sposoby dostawy Nazwa Cena
Paczkomat® InPost 24/7 Paczkomat® InPost 24/7 14,85 zł
InPost Kurier InPost Kurier 17,75 zł
InPost Kurier Pobranie InPost Kurier Pobranie 19,91 zł
Odbiór osobisty w Krakowie (ul. Balicka 100) Odbiór osobisty w Krakowie (ul. Balicka 100) Za darmo!
Kurier - przesyłka gabarytowa Kurier - przesyłka gabarytowa 20,91 zł

Głównymi elementami miernika są:

  • probówka i pływak z odpowiednio naniesioną skalą do pomiaru gęstości płynu w stopniach Ballinga (Blg). Urządzenie to skalowane jest w temperaturze 20 - 21°C.
  • Pomiar stężenia cukru dokonywany jest poprzez bezpośredni odczyt.
  • Zakres: od 0 do 24°Blg (1°Blg odpowiada w przybliżeniu 10g cukru w 1L soku (moszczu).


Dla ułatwienia zakresy zalecanych stężeń cukru w trakcie poszczególnych etapów przygotowania wina wyróżniono odpowiednimi kolorami:

  • przed rozpoczęciem fermentacji stężenie cukru nie powinno przekraczać 22°Blg - obszar różowy.
  • zaraz po dodaniu kolejnych dawek cukru w trakcie fermentacji, wskazania winomierza nie powinny przekraczać 16°Blg – obszar żółty.
  • odczyt w końcowej fazie fermentacji dla win wytrawnych i półsłodkich, mieścić powinien się w przedziale - obszar zielony.

 

Areometr ten pozwala również w sposób pośredni określić stężenie alkoholu w winie, poprzez proste obliczenia.

       
Użytkowanie :
W celu dokonania pomiaru probówkę należy wypełnić niewielką ilością płynu pozbawionego cząstek stałych i pęcherzyków gazu. Ilość płynu powinna być taka, aby umieszczony w probówce pływak unosił się swobodnie i nie dotykał ścianek zbiorniczka. Wartość stężenia cukru odczytujemy wg menisku górnego cieczy. W celu zdbadania zawartości alkoholu w winie należy zbadać pomiar stężenia cukru w zastawie początkowym i końcowym. W rzeczywistości istnieją spore trudność planowania zawartości alkoholu w winie, ponieważ spowodowane są sporą ilością czynników wpływających na proces fermentacji. O większą stabilność należy zdbać stosując odpowiedni przyrząd mierniczy nastawu. Produkt niezbędny przy produkcji wina.
 
Symbol produktu: BW-013054

Oceń 
2020-06-04

dobra jakość

Szybka dostawa, produkt ładnie zapakowany, a sam blglomierz działa poprawnie, nie przekłamuje w pomiarach cukru jak to się często zdarza. Polecam.

Napisz swoją opinię!

Napisz opinię

Winomierz (cukromierz) pomiar stężenia cukru BIOWIN

Winomierz (cukromierz) pomiar stężenia cukru BIOWIN