Drożdże do wina uniwersalne BIOWIN Rozszerzyć

Drożdże do cydru półsłodkiego i słodkiego 5g BIOWIN

N11

5928

Nowy

Drożdże do produkcji cydru półsłodkiego oraz słodkiego. Orzeźwiający smak, idealnie gasi pragnienie w upalne dni. popularny w Wielkiej Brytanii, północnej Francji,Belgii,Irlandii oraz na Litwie. W Polsce jest produkowany od początku XIX w.

Więcej szczegółów

6,04 zł

0.01 kg

  • Zapytaj o produkt

    Drożdże do cydru półsłodkiego i słodkiego 5g BIOWIN

    Drożdże do cydru półsłodkiego i słodkiego 5g BIOWIN

    <p><span style="font-family: tahoma,arial,helvetica,sans-serif; font-size: 10pt;">Drożdże do produkcji cydru półsłodkiego oraz słodkiego. Orzeźwiający smak, idealnie gasi pragnienie w upalne dni. popularny w Wielkiej Brytanii, północnej Francji,Belgii,Irlandii oraz na Litwie. W Polsce jest produkowany od początku XIX w.</span></p>

    Biowin Biowin

    Wysyłka w ciągu 48 godzin

    120 dni na zwrot

    Dostawa już od 9,99 zł
             Sprawdź koszt wysyłki


    Dostawa już od 9,99 zł
    Sprawdź koszt wysyłki

    Wysyłka

    Sposoby dostawyNazwaCena
    InPost Paczkomaty 24/7 InPost Paczkomaty 24/7 9,99 zł
    InPost Kurier InPost Kurier 14,99 zł
    InPost Kurier Pobranie InPost Kurier Pobranie 17,98 zł
    Odbiór osobisty w Krakowie (ul. Balicka 100) Odbiór osobisty w Krakowie (ul. Balicka 100) Za darmo!
    Kurier DHL Kurier DHL 22,13 zł
    Kurier DHL (pobranie) Kurier DHL (pobranie) 19,99 zł

    Cydr (tak zwany jabłecznik), jest to produkt alkoholowy , przefermentowany moszcz z dobrze dojrzałych owoców jabłek, bez dodatku cukru. Może być mętny lub klarowny, o zawartości alkoholowej 1,2-8,5%. Charakteryzuje się bogatym lekko słodkawym aromatem, smak ma kwaskowo -orzeźwiający, idealnie nadający się na upalne dni.
    Sposób wytwarzania jest zbliżony do piwa, produkowany jest przez fermentacje jabłek technika górnej fermentacji.
    Możemy wyróżnić dwa typy cydrów: zwykłe oraz gazowane.
    Cydru nie należy mylić z winem jabłkowym, które jest sporządzone z soków jabłkowych dosładzanych przed fermentacją cukrem, kupażowane, ewentualnie dodatkowo dosładzane, o mocy 9-18% alkoholu.
     
    Dlaczego warto kupić produkt ?
     
    -łatwy w produkcji
    -uzyskujemy smaczny napój alkoholowy
    -wydajny
    -zawartość alkoholu od 1,2-8,5%

    Sposób przyrządzenia:
     
    Zawartość opakowania mieszamy w 100ml przegotowanej oraz wystudzonej do 25 stopni Celsjusza wodzie. Odstawiamy na 20minut, a następnie dodajemy do nastawu.
    Pamiętajmy, że drożdże cydru wymagają dodatkowej pożywki.
     
    Wydajność:
     
    5g produktu wystarcza do wyprodukowania 15-20L gotowego napoju alkoholowego.
     
    Ciekawostki:

     
    W Stanach Zjednoczonych ten sfermentowany napój określa się jako mocny cydr (ang. hard cider), zaś słowo „cydr” zarezerwowane jest niemal wyłącznie dla tzw. cydru jabłkowego, czyli bezalkoholowego, lekko przetworzonego soku z jabłek.
    Cydr można również wykorzystać do produkcji alkoholi destylowanych. np. brandy jabłkowego (calvados oraz applejack)
    Na podobieństwo cydrów wytwarzane są również gruszeczniki np. w Bretanii we Francji i Anglii (fr. poire, ang. perry).

    Sprawdzony przepis:
     
    -15 kg jabłek (ok. 10 l soku)

    -drożdże do cydru wytrawnego i słodkiego firmy Browin
    -pożywka dla drożdży firmy Browin
    -ewentualnie 2-3 l wody (w zależności od kwasowości surowca)
    -zaleca się również dodatek pektoenzymu podczas fermentacji np. Pektoenzym Rapidase Maxifruit firmy Browin

    Jabłka przebrać i dokładnie umyć. Następnie pokroić (nie obierać ze skórki) i rozdrobnić (zmielić). Z uzyskanej miazgi wycisnąć sok. Sok jabłkowy przelać do balonu, wyregulować kwasowość i zawartość cukru. Dodać drożdże do cydru i pożywkę. Fermentacja powinna zachodzić w temperaturze 18-24°C. Po około 3-4 tygodniach, po ustaniu fermentacji, płyn zlać znad osadu.

    W zależności od upodobań delikatnie dosłodzić miodem, słodzikiem, zagęszczonym sokiem jabłkowym lub gruszkowym. Pozostawić w chłodnym miejscu na ok. 2 tygodnie. Po tym czasie cydr gotowy jest do konsumpcji, część można przeznaczyć do dojrzewania po uprzednim rozlaniu do butelek. *Dla uzyskania cydru musującego, cukier dodać bezpośrednio do butelek w ilości 3-5 g (jak przy wyrobie piwa domowego). Butelki szczelnie zamknąć i pozostawić do dojrzewania, aby drożdże do cydru mogły wykonać refermentacje (nagazowanie) cydru.
     
    Symbol produktu: BW-703172

    Wagado 5 G

    Napisz opinię

    Drożdże do cydru półsłodkiego i słodkiego 5g BIOWIN

    Drożdże do cydru półsłodkiego i słodkiego 5g BIOWIN

    Obecny zakres działalności:

    Obecnie firma Biowin zatrudnia kilkadziesiąt osób, dysponuje własnym transportem, dużymi powierzchniami magazynowymi oraz rozbudowanym działem produkcyjnym.



    • Obsługujemy hurtownie oraz centra handlowe w całym kraju i sukcesywnie zwiększamy eksport.

    • Prowadzimy sprzedaż na stronie www.biowin.pl oraz na stronach tj. Allegro oraz Ebay.

    • Posiadamy własne laboratorium mikrobiologiczne, od kilku lat z wdrożonym systemem HACCP.