Cukromierz do pomiar stężenia cukru BIOWIN Rozszerzyć

Cukromierz do pomiar stężenia cukru BIOWIN

62.1.3

9283

5904816913033

Nowy

15 Przedmioty

21,70 zł

Najniższa cena w ciągu 30 dni przed aktualną promocją:

Najniższa cena w ciągu ostatnich 30 dni %price%

Zapytaj o produkt

Cukromierz do pomiar stężenia cukru BIOWIN

Akceptuję zasady polityki prywatności  

Browin

Wysyłka w ciągu 24 godzin

120 dni na zwrot

Dostawa już od 14,85 zł
Sprawdź koszt wysyłki

Wysyłka

* Dla zakupów powyżej 400,00 zł darmowa dostawa!

Sposoby dostawy Nazwa Cena
Paczkomat® InPost 24/7 Paczkomat® InPost 24/7 14,85 zł
InPost Kurier InPost Kurier 17,75 zł
InPost Kurier Pobranie InPost Kurier Pobranie 19,91 zł
Odbiór osobisty w Krakowie (ul. Balicka 100) Odbiór osobisty w Krakowie (ul. Balicka 100) Za darmo!
Kurier - przesyłka gabarytowa Kurier - przesyłka gabarytowa 20,91 zł

Głównymi elementami miernika są:

  • probówka i pływak z odpowiednio naniesioną skalą do pomiaru gęstości płynu w stopniach Ballinga (Blg). Urządzenie to skalowane jest w temperaturze 20 - 21°C.
  • Pomiar stężenia cukru dokonywany jest poprzez bezpośredni odczyt.
  • Zakres: od 0 do 24°Blg (1°Blg odpowiada w przybliżeniu 10g cukru w 1L soku (moszczu).


Dla ułatwienia zakresy zalecanych stężeń cukru w trakcie poszczególnych etapów przygotowania wina wyróżniono odpowiednimi kolorami:

  • przed rozpoczęciem fermentacji stężenie cukru nie powinno przekraczać 22°Blg - obszar bordowy.
  • zaraz po dodaniu kolejnych dawek cukru w trakcie fermentacji, wskazania winomierza nie powinny przekraczać 16°Blg – obszar żółty.

Areometr ten pozwala również w sposób pośredni określić stężenie alkoholu w winie, poprzez proste obliczenia.

       
Użytkowanie :
W celu dokonania pomiaru probówkę należy wypełnić niewielką ilością płynu pozbawionego cząstek stałych i pęcherzyków gazu. Ilość płynu powinna być taka, aby umieszczony w probówce pływak unosił się swobodnie i nie dotykał ścianek zbiorniczka. Wartość stężenia cukru odczytujemy wg menisku górnego cieczy. W celu zdbadania zawartości alkoholu w winie należy zbadać pomiar stężenia cukru w zastawie początkowym i końcowym. W rzeczywistości istnieją spore trudność planowania zawartości alkoholu w winie, ponieważ spowodowane są sporą ilością czynników wpływających na proces fermentacji. O większą stabilność należy zdbać stosując odpowiedni przyrząd mierniczy nastawu.

Napisz opinię

Cukromierz do pomiar stężenia cukru BIOWIN

Cukromierz do pomiar stężenia cukru BIOWIN