ZESTAW Balon w koszu 54l (korek nr 5) septowin cleawin drożdże winomierz Rozszerzyć

Balon, gąsior na wino 54l + rurka fermentacyjna, korek, cukromierz, drożdże, Clearwin, Septowin

5905427100966

15585

5905427100966

Nowy

Kompleksowy zestaw do przygotowywania domowych win składający się z balonu na wino o pojemności 54l wraz z niezbędnymi akcesoriami i preparatami przydatnymi w produkcji alkoholi: 

✅ Korek do balonu

✅ Rurka fermentacyjna

✅ Winomierz (cukromierz)

✅ 3 x Drożdże winne Burgund Extra

✅ 5 x Clearwin preparat do klarowania win

✅ 1 x Septowin do odkażania i konserwacji balonu

Więcej szczegółów

12 Przedmioty

220,04 zł

zamiast poza zestawem: 223,35 zł

Najniższa cena w ciągu 30 dni przed aktualną promocją:

Najniższa cena w ciągu ostatnich 30 dni %price%

Zapytaj o produkt

Balon, gąsior na wino 54l + rurka fermentacyjna, korek, cukromierz, drożdże, Clearwin, Septowin

Akceptuję zasady polityki prywatności  

Wysyłka w ciągu 24 godzin

120 dni na zwrot

Dostawa za darmo
Sprawdź koszt wysyłki

Wysyłka

* Dla zakupów powyżej 400,00 zł darmowa dostawa!

Sposoby dostawy Nazwa Cena
Odbiór osobisty w Krakowie (ul. Balicka 100) Odbiór osobisty w Krakowie (ul. Balicka 100) Za darmo!
Pojemność balonu 10L 15L 20L 25L 34L 54L

Zestaw zawiera

Funkcjonalny zestaw niezbędnych do produkcji trunków alkoholowych produktów zawiera:

Balon do wina 54L Tragar

Szklany balon do wina marki Tragar o pojemności 54 litrów został wykonany z grubego i wytrzymałego na uszkodzenia włoskiego szkła sodowego zapewniającego odpowiednie warunki dla fermentacji owoców. Szkło jest bezpieczne w kontakcie z napojami alkoholowymi i sokami, nie wchodzi w reakcje z kwasami oraz nie zmienia smaku i zapachu przechowywanych w nim trunków. Szklane naczynie zostało umieszczone w koszu wykonanym z tworzywa sztucznego, które chroni balon przed pęknięciami i zarysowaniami, pozwala na wygodne przenoszenie oraz sprawia, że balon będzie się świetnie prezentował w dowolnej przestrzeni. Zdejmowana obudowa umożliwia również dokładne wyczyszczenie balonu po użytkowaniu.

Dane techniczne:

  • Pojemność: 54L
  • Wysokość: 65,5 cm
  • Średnica dolna: 42,5 cm
  • Średnica wlewu: 5,2 cm

Sposób użytkowania:

Balonów nie należy myć w gorącej wodzie, a także poddawać ich gwałtownym zmianom termicznym (np. przenoszenie szkła z zimnego do bardzo ciepłego otoczenia) ze względu na możliwość pęknięcia naczynia. Balony należy myć w letniej wodzie z dodatkiem środków dezynfekcyjnych (np. pirosiarczanu potasu).

Korek do balonu Browin

Korek syntetyczny 51/48 mm marki Browin wykonany z PCV z otworem przeznaczonym do zamontowania rurki fermentacyjnej.

Dane techniczne: 

  • Średnica: 5,1 cm
  • Wysokość: 4,1 cm

Rurka fermentacyjna Browin

Rurka fermentacyjna wykonana z wysokiej jakości tworzywa sztucznego odpornego na uszkodzenia mechaniczne. Produkt posiada 6 banieczek które umożliwiają skuteczne odprowadzanie dwutlenku węgla powstającego w trakcie procesu fermentacji. Rurka ogranicza również szybkość odparowywania wody z naczynia. Transparentny kolor umożliwia wygodne monitorowanie zachodzących w jej wnętrzu procesów. Średnica rurki jest dostosowana do otworu w korkach do balonów.

Dane techniczne: 

  • Długość: 6 cm
  • Szerokość: 2 cm
  • Wysokość: 17 cm
  • Średnica wewnętrzna górnego otworu: 1,8 cm
  • Średnica zewnętrzna dolnego otworu: 1 cm

Winomierz do pomiaru stężenia cukru Browin

Funkcjonalny miernik umożliwiający pomiar cukru i określenie potencjalnej zawartości alkoholu w nastawach winiarskich. Produkt składa się ze szklanej probówki z płaskim dnem oraz pływaka z kolorową skalą pozwalającą na szybkie i łatwe odczytanie pomiaru w stopniach Ballinga (Blg). Areometr posiada zakres pomiaru od 0 do 24 Blg (1 Blg odpowiada w przybliżeniu 1-g cukru w 1 L soku).

Dane techniczne:

  • Wysokość: 24,5 cm
  • Średnica winomierza: 1,75cm
  • Średnica zewnętrzna probówki: 2,2 cm

Sposób użycia:

W celu dokonania pomiaru probówkę należy wypełnić niewielką ilością płynu pozbawionego cząstek stałych i pęcherzyków gazu. Ilość płynu powinna być taka, aby umieszczony w probówce pływak unosił się swobodnie i nie dotykał ścianek zbiorniczka. Wartość stężenia cukru odczytujemy wg menisku górnego cieczy.

Zakresy zalecanych stężeń cukru w trakcie poszczególnych etapów przygotowania wina:

  1. przed rozpoczęciem fermentacji stężenie cukru nie powinno przekraczać 22°Blg - obszar różowy
  2. zaraz po dodaniu kolejnych dawek cukru w trakcie fermentacji, wskazania winomierza nie powinny przekraczać 16°Blg – obszar żółty
  3. odczyt w końcowej fazie fermentacji dla win wytrawnych i półsłodkich, mieścić powinien się w przedziale - obszar zielony.

5 x Clearvin preparat do klarowania win i soków 10 g Multimex

Naturalny preparat sodowy zawierający bentonit C Clair T o cennych właściwościach adsorpcyjno-klarujących. Środek poprawia klarowność trunków poprzez stabilizację białkową oraz częściowo usuwa z nich żelazo, miedź, garbniki, niektóre substancje barwnikowo-białkowe czy pozostałości środków ochrony roślin. Preparat nie pozostawia posmaku czy zapachu w oczyszczanych produktach.

1 opakowanie wystarcza na ok. 12,5 litra wina. Wielkość dawki należt dostosować do ilości i rodzaju substancji białkowych w klarowanym wyrobie, jego składu chemicznego i właściwości fizycznych. Zazwyczaj stosuje się od 30 do 150 g na 100 litrów wina (wyższe dawki stosuje się do win o znacznej zawartości substancji białkowej), dlatego sugeruje się stosować dawkę uśrednioną (10 g na 12,5 l) lub też dawkę dobrać doświadczalnie (wykonując próby na 1 litrze wina).

Sposób użycia:

Ustaloną ilość bentonitu rozprowadzić w zimnej, przegotowanej wodzie w stosunku 1:5, dokładnie wymieszać nie pozostawiając grudek i pozostawić do spęcznienia na okres 20-24 godzin. Następnie do spęczniałej masy dodać (objętościowo) taką samą ilość wina, dokładnie wymieszać, wlać do naczynia z winem. W ciągu pierwszych 2-3 dni mieszać nastaw co 3-4 godziny, a następnie pozostawić nastaw na kilka dni do całkowitej tzw. sedymentacji osadów, co widoczne jest jako opadnięcie ich na dno naczynia. Wino po sedymentacji należy ostrożnie ściągnąć znad osadu, przefiltrować i odleżakować przed rozlewem. W celu przyspieszenia sedymentacji osadów nastaw można doklarować 1-procentowym wodnym roztworem żelatyny, w dawce 1-2 g/50 litrów wina.

1 x Septowin środek konserwujący do moszczów, win i soków 10 g Multimex

Preparat przeznaczony do odkażania naczyń w których produkowane są trunki alkoholowe. Preparat zawiera pirosiarczyn potasu, który w środowisku kwaśnym ulega rozpuszczeniu wydzielając SO 2 i niszczy w ten sposób niepożądaną florę bakteryjną i grzybiczą.

Sposób stosowania:

  • Do odkażania - 10 g/ 2 litry wody,
  • Siarkowania moszczu: 10 g/30-50 litrów moszczu (może spowodować nieznaczne spowolnienie fermentacji),
  • Siarkowania wina po fermentacji: 10 g/ 100 litrów wina. Przechowywać w chłodnym, suchym, niedostępnym dla dzieci miejscu.

3 x drożdże winne Burgund Extra 7g Multimex

Drożdże z gatunku Saccharomyces cerevisiae i Saccharomyces bayanus przeznaczone do wyrobu win owocowych, gronowych oraz innych rodzajów trunków  Produkt zapewnia prawidłowy przebieg procesu fermentacji poprzez pochłonięcie cukru w początkowej fazie a następnie rozłożenie go na etanol i dwutlenek węgla. Drożdże świetnie sprawdzą się do produkcji czerwonych win stołowych i deserowych, a także do win białych. Wykazują tolerancję alkoholową do 17%, nie zawierają środków konserwujących.

1 opakowanie (7g) drożdży wystarcza na wyprodukowanie 25 l wina.

Sprzedaż dotyczy: 1 x szklane naczynie, 1 x plastikowy kosz, 1 x korek do balonu, 1 x rurka fermentacyjna, 1 x winomierz, 5 x Clearwin, 3 x drożdże Burgund Extra, 1 x Septowin.

Napisz opinię

Balon, gąsior na wino 54l + rurka fermentacyjna, korek, cukromierz, drożdże, Clearwin, Septowin

Balon, gąsior na wino 54l + rurka fermentacyjna, korek, cukromierz, drożdże, Clearwin, Septowin