ZESTAW do balonu 54 l Drożdże brugund Rozszerzyć

Zestaw do produkcji czerwonego wina 54l Multimex

25907441900113

15658

25907441900113

Nowy

Kompleksowy zestaw produktów marki Multimex umożliwiający przygotowanie 54 l domowych czerwonych win.

Więcej szczegółów

16 Przedmioty

49,50 zł

Najniższa cena w ciągu 30 dni przed aktualną promocją:

Najniższa cena w ciągu ostatnich 30 dni %price%

Zapytaj o produkt

Zestaw do produkcji czerwonego wina 54l Multimex

Akceptuję zasady polityki prywatności  

Przedsiębiorstwo Wielobranżowe Multimex

Wysyłka w ciągu 24 godzin

120 dni na zwrot

Dostawa już od 14,85 zł
Sprawdź koszt wysyłki

Wysyłka

* Dla zakupów powyżej 400,00 zł darmowa dostawa!

Sposoby dostawy Nazwa Cena
Paczkomat® InPost 24/7 Paczkomat® InPost 24/7 14,85 zł
InPost Kurier InPost Kurier 17,75 zł
InPost Kurier Pobranie InPost Kurier Pobranie 19,91 zł
Odbiór osobisty w Krakowie (ul. Balicka 100) Odbiór osobisty w Krakowie (ul. Balicka 100) Za darmo!
Kurier - przesyłka gabarytowa Kurier - przesyłka gabarytowa 20,91 zł
Rodzaj wina Białe Czerwone
Ilość wina 25l25l 34l34l 54l54l
Środki do wina Multimex: Enzym PectolasaEnzym Pectolasa ClearwinClearwin SeptowinSeptowin
Pożywki Multimex: ExtraExtra MaxMax
Produkty do win firmy Browin: Kliknij Tutaj

Zestaw zawiera

Zestaw do produkcji czerwonego wina 54l Multimex

W skład zestawu wchodzą:

✅ 3 x 7 g drożdże winne Burgund Extra

Zawierają szczepy drożdży z gatunku Saccharomyces cerevisiae i Saccharomyces bayanus przeznaczone do wyrobu win owocowych, gronowych oraz innych rodzajów trunków. Produkt zapewnia prawidłowy przebieg procesu fermentacji poprzez pochłonięcie cukru w początkowej fazie a następnie rozłożenie go na etanol i dwutlenek węgla. Drożdże świetnie sprawdzą się do produkcji czerwonych win stołowych i deserowych. Pozwalają na uzyskanie 15- 16% alkoholu, nie zawierają środków konserwujących, a ich nośnikiem jest czysty susz jabłkowy.

✅3 x 7 g pożywka dla drożdży winnych Extra

Uniwersalny produkt wspomagający prawidłowy przebieg fermentacji domowych win białych i czerwonych. Pożywka zawiera spożywcze sole amonowe o wysokiej zawartości fosforu i azotu, które intensyfikują proces namnażania się drożdży oraz przebieg procesu fermentacji. 

✅4 x 10 g Clearwin preparat do klarowania win i soków

Naturalny preparat mineralny (sodowy) zawierający bentonity, w tym bentonit C Clair T wykazujący cenne właściwości adsorpcyjno-klarujące. Środek poprawia klarowność trunków poprzez stabilizację białkową oraz częściowo usuwa z nich żelazo, miedź, garbniki, niektóre substancje barwnikowo-białkowe czy pozostałości środków ochrony roślin. Produkt nie pozostawia żadnego posmaku czy zapachu w oczyszczanych trunkach.

Dawkowanie:

Wielkość dawki bentonitu zależy od ilości i rodzaju substancji białkowych w klarowanym produkcie oraz od rodzaju klarowanego produktu - jego składu chemicznego i właściwości fizycznych.

Najczęściej stosowane dawki mieszczą się w przedziale od 30 do 150 g na 100 litrów wina (wyższe dawki stosuje się do win o znacznej zawartości substancji białkowej), dlatego sugeruje się stosować dawkę uśrednioną (10 g na 12,5 l) lub też dawkę dobrać doświadczalnie (wykonując próby na 1 litrze wina).

Sposób użycia:

  1. Ustaloną ilość bentonitu rozprowadzić w zimnej, przegotowanej wodzie w stosunku 1:5
  2. Dokładnie wymieszać nie pozostawiając grudek i pozostawić do spęcznienia na okres 20-24 godzin.
  3. Do spęczniałej masy dodać (objętościowo) taką samą ilość wina, dokładnie wymieszać, wlać do naczynia z winem.
  4. W ciągu pierwszych 2-3 dni mieszać nastaw co 3-4 godziny
  5. Pozostawić nastaw na kilka dni do całkowitej tzw. sedymentacji osadów, co widoczne jest jako opadnięcie ich na dno naczynia.
  6. Wino po sedymentacji należy ostrożnie ściągnąć znad osadu, przefiltrować i odleżakować przed rozlewem.

W celu przyspieszenia sedymentacji osadów nastaw można doklarować 1-procentowym wodnym roztworem żelatyny, w dawce 1-2 g/50 litrów wina

✅1 x 10 g Septowin środek konserwujący do moszczów, win i soków 

Septowin jest środkiem wykorzystywanym do konserwacji moszczów, soków oraz win. Preparat zawiera pirosiarczyn potasu, który w środowisku kwaśnym ulega rozpuszczeniu wydzielając SO2 (tzw. metoda siarkowania) i niszczy w ten sposób niepożądaną florę bakteryjną i grzybiczą. Produkt nadaje się również do odkażania naczyń, w których produkowane są trunki alkoholowe.

Sposób stosowania:

  • Do odkażania - 10 g/ 2 litry wody,
  • Siarkowania moszczu: 10 g/30-50 litrów moszczu (może spowodować nieznaczne spowolnienie fermentacji),
  • Siarkowania wina po fermentacji: 10 g/ 100 litrów wina. Przechowywać w chłodnym, suchym, niedostępnym dla dzieci miejscu.

Sprzedaż dotyczy: 3 x drożdże Burgund Extra, 3 x pożywka dla drożdży Extra, 4 x Clearwin, 1 x Septowin

Napisz opinię

Zestaw do produkcji czerwonego wina 54l Multimex

Zestaw do produkcji czerwonego wina 54l Multimex